Gıda Takviyesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Gıda takviyeleri
Gıda takviyesi kullanırken nelere dikkat etmelisiniz.

Vücutta bazen iç veya dış etkenlerden dolayı mineral ve vitamin dengesi değişebilir. Bu dengeyi tekrar kurabilmek için gıda takviyelerinden yardım alınabilir. Gıda takviyesi kullanımı, dengeli ve sağlıklı beslenmenin yerini tutmaz ancak ileri yaş ve dengesiz beslenme gibi farklı durumları olan kişiler bir sağlık çalışanına danışarak bu ürünleri kullanabilir. Ancak hangi takviye ne kadar süreyle ve nasıl kullanılmalı, işte bu kısımda oldukça dikkatli davranmak gerekiyor.

Çoğu zaman takviye edici gıda kullanımı sırasında önemli detaylara dikkat edilmez ve kritik noktalar göz ardı edilir. Takviye edici gıdaların yarardan çok zarar vermemesi için mutlaka uzman kontrolünde kullanılması gerekir. Peki gıda takviyesi kullanırken nelere dikkat edilmeli? Takviyeler nasıl ve ne kadar süre muhafaza edilmeli? İşte takviye edici gıdalar hakkında bilmeniz gereken 4 şey!

  1. İyi ve Doğru Şekilde Muhafaza Edin

Gıda takviyesi kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Satın aldığınız gıda takviyesini, ambalaj üzerinde belirtilen koşullarda saklamak önem arz ediyor. Ayrıca olası riskleri en aza indirmek için bu ürünleri küçük çocukların ulaşamayacağı noktalarda muhafaza etmek gerekiyor. Ürünün son kullanım tarihine ve açıldıktan sonra kaç gün süre ile tüketileceğine de özen göstermek önemli. 

Gıda takviyeleri doğru koşullar altında saklandığında, ambalajda listelenen maddelerin yüzde yüzünü içerir. Ancak ürünün son kullanım tarihi geçtiğinde bu maddelerin etki gücü belirtilen oranın altına inmeye başlar. Son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmanın potansiyel zarar ve yan etkileri konusunda daha fazla bilgi almak için ürünün kullanım kılavuzunu okumakta fayda vardır. 

  1. Limiti Aşmayın, Doza Dikkat Edin

Gıda takviyesi alırken doktorunuzun önerdiği dozu kullanmanız önem arz ediyor. Takviye edici gıdaların az kullanımı ihtiyacı karşılamayabilirken fazla kullanımı ise istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu yan etkiler arasında kusma, ishal ve benzeri gibi rahatsız edici yan etkiler görülebilir. Bu nedenle takviye edici gıdaların özenli ve talimatlarına uygun şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Öte yandan birden çok takviye edici gıdanın bilinçsiz bir şekilde eş zamanlı kullanımı da vücut için tehlike arz edebilir. Doktorunuzdan vitamin ve minerallerin günlük tüketilebilecek maksimum limitleri hakkında bir bilgilendirme isteyebilir ve oluşturduğunuz çizelgeye uygun bir şekilde takviyenizi alabilirsiniz. 

  1. Gıda Takviyelerinin İçeriğine Dikkat Edin

Aynı maddenin farklı formları (örneğin çinko glukonat ya da çinko sülfat) biyolojik olarak farklı özellikleri barındırabilir. Bu nedenle kullanılacak ürünün içeriğinin dikkatli okunması oldukça önemlidir. Ayrıca tercih edilen takviye ürünün üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı onay numarasının, üretim ve son kullanma tarihinin bulunduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Öte yandan kullandığınız takviyenin aktif maddeleri dışında içerdiği diğer bileşenleri de inceleyebilirsiniz. Bu şekilde vücudunuz için öncelikli bir adım atabilir ve zararlı bileşen içeren takviyeleri kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Öte yandan bir uzmana başvurup vücudunuzun nelere alerji gösterdiğini test ederek takviye edici gıdanızı bu kriterlere göre belirleyebilir ve olası yan etkilerden korunabilirsiniz.

  1. Doktorunuza Kulak Verin

Vücudun gıda takviyesinden en iyi şekilde yararlanabilmesi için bazı ürünleri açken, bazılarını ise tokken tüketmelisiniz. Öte yandan bazı gıda takviyelerinin kullanım saatinin takip edilmesi de son derece önemlidir. Bu nedenle takviye edici gıdaları hem üreticinin hem de doktorunuzun talimatlarına uygun kullanmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse, yağda çözünen vitaminlerin, yağlı yemeklerle kullanımı emilimlerini güçlendirecek ve daha etkili hale getirecektir. Tam bu noktada takviye edici gıdalardan maksimum verim alabilmek için doktorunuzla oluşturduğunuz rutine bağlı kalmaya özen göstermeli ve üreticinin ambalaj üzerine yazdığı uyarıları dikkate almalısınız.

Kaynak:

https://www.self.com/story/supplement-considerations

https://www.verywellfit.com/tips-for-buying-dietary-supplements-2506626

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı