Teknoloji Kullanımı ve Hareketsizliğin Üzerimizdeki Etkileri 

Brunette woman has neck pain in the office.

Teknoloji hem evde hem de iş yerinde hayatımızın büyük bir kısmına doğrudan etki ediyor. Bilgisayarlar, cep telefonları ve robot süpürge gibi teknolojik cihazlar sayesinde günlük işlerimiz bir hayli kolaylaşıyor. Öte yandan teknolojinin aktif olarak kullanılması ve beraberinde getirdiği hareketsizlik ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Hareketsiz bir yaşam beraberinde birçok sağlık sorununu getirirken aynı zamanda bu durum zihinsel olarak da sizi yorabilir. Peki teknoloji kullanımı ve hareketsizliğin üzerimizdeki etkileri neler? Dilerseniz detaylara birlikte bakalım.

Görme Bozuklukları 

Teknoloji her ne kadar yaşamımızın büyük bir kısmını kolaylaştırsa da teknolojik cihazlara sürekli bağlı kalmak ve hareketsiz bir şekilde süreci devam ettirmek ciddi görme bozukluklarını da beraberinde getirebilir. Kuru gözler, baş ağrısı ve bulanık görme semptomları görme bozukluğunun ve göz yorgunluğunun habercisidir. Teknoloji kullanımı ve hareketsizliğin üzerimizdeki olumsuz etkilerinin başında gelen dijital göz yorgunluğunu tedavi etmek için mutlaka uzman kontrolü gerekiyor. Öte yandan dijital ekranlarla sağlıklı bir mesafe kurmak da önemli. İş nedeniyle tüm gün dijital ekranlara maruz kalıyorsanız akşam saatlerinde ya da izin günlerinizde ekrandan uzak durmaya çalışabilirsiniz. 

İskelet Problemleri

Teknoloji kullanımı ve hareketsizliğin üzerimizdeki etkilerine bir diğer örnek ise iskelet ve kas problemleridir. Sık bilgisayar kullanımı, duruş bozuklukları ve hareketsizlik iskelet problemlerini tetikler. Bunun yanı sıra uzun bir süre hareketsiz ve baş aşağı şekilde teknolojik cihazınıza bakarak çalışmak, sırt ağrıları ve dirsek problemlerini de beraberinde getirir. Bu rahatsızlığın tedavisi ise bilgisayar veya tablet başındayken duruşunuzu iyi ayarlamak ve ekran sürenizi minimum düzeyde azaltmak ile mümkün olacaktır.

Psikolojik Reaksiyonlar

Dijital ekran başında uzun bir süre hareketsiz zaman geçirmek ruh sağlığını ve duygusal yoğunluğu da etkileyebilir. Sosyal akışı sürekli yenilemek, beğenilme güdüsü ve olumsuz reaksiyonlarla baş etmek sizi mental anlamda yoracaktır. Teknoloji kullanımı ve hareketsiz bir yaşamın getirdiği fiziki yorgunluğun üzerine eklenen mental yorgunluk içinden çıkılmaz bir hale gelebilir ve sizi zorlayabilir. Bu nedenle teknoloji ile aranıza sağlıklı bir mesafe koymak iyi bir çözüm olacaktır.

Hareketsizlik Ne Gibi Sorunlara Neden Olur? içeriğimizi de okudunuz mu?

Uyku Bozuklukları 

Teknoloji kullanımı ve hareketsizliğin üzerimizdeki etkilerinden bir diğeri ise uyku bozukluklarına sebebiyet vermesidir. Yeterince uyumak vücut işlevleri için oldukça önemlidir. Ancak uyku öncesi teknolojik cihazlarla geçirdiğiniz vakit sizi etkileyebilir ve uykuya dalma sürenizi uzatabilir. Bunun nedeni cihazlarda bulunan mavi ışıkların biyolojik saatinize müdahale etmesidir. Peki nasıl önlem almalısınız? Ekran ışığını özellikle geç saatlerde kısık derecede kullanabilir ya da cihazlarınızdaki mavi ışık filtrelerini aktif hale getirebilirsiniz.

İşitme Kaybı

Gün içinde sevdiğimiz şarkıları dinlemek, hayatın koşuşturmacasından biraz uzaklaşmanın en iyi yollarından biridir. Ancak devamlı kulak içi kulaklık kullanmak işitme sağlığını tehdit edebilir. Araştırmalara göre, 85 desibel seviyesindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalmak kulak sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yüksek ses seviyesine bağlı olarak gelişen akustik hasar, iç kulaktaki “salyangoz” adı verilen bölümde bulunan işitme hücrelerinde gerçekleşiyor. Gürültüye maruz kalma ve kulak içi kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleme en sık rastlanan işitme kaybı nedenleri arasında gösteriliyor. 

Peki teknolojinin ve hareketsizliğin üzerimizdeki negatif etkilerinden nasıl korunabiliriz? Bu ancak teknolojiyi sağlıklı ve süreli bir şekilde kullanmakla mümkün olacaktır. Teknolojiyi doğru bir şekilde kullanıp hareketli bir yaşama yönelmek hem pratiklik hem de fiziki sağlık için maksimum verim almayı kolaylaştırabilir. Bunun için haftanın beş günü egzersiz planlayabilir, tatil günlerinizde dijital ekranlara bakma sürenizi azaltabilirsiniz. 

Kaynak: 

https://www.makeuseof.com/effects-technology-physical-health/

https://www.makeuseof.com/effects-technology-physical-health/

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı