Vücudumuzu bir arada ve sağlıklı tutmaya yarayan eklemlerimiz, kemik ve kas sistemimiz için oldukça önemli bir yere sahip. Vücudun sağlıklı hareket etmesi ve iskelet bütünlüğünün korunması için eklemlerin görevini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Ancak bazı zamanlarda spora gitmek, yürüyüş yapmak ya da vücudumuzu hareket ettirecek herhangi bir aktivitede bulunmak zorlayıcı olabiliyor.
Motivasyon kaybı ve benzeri sebeplerle hareketsiz bir yaşam tarzına adapte olan bireylerde eklem problemi baş gösteriyor. Öte yandan hareketsiz bir yaşam tarzı, eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Dolayısıyla eklem sağlığının bozulmasıyla beraber bazı hastalıklar ortaya çıkıyor. Peki hareketsiz bir yaşam tarzı eklem sağlığını nasıl etkiler? Eklem sağlığını korumak için nelerden kaçınmak gerekiyor? Dilerseniz detaylara birlikte bakalım.
1. Kireçlenme
Hareketsiz bir yaşam tarzının eklem sağlığı üzerindeki en olumsuz etkilerinden biri kireçlenmeye neden olmasıdır. Eklemlerde, her kemiğin uç kısmını kaplayacak şekilde kıkırdak bulunur. Normal eklemlerdeki kıkırdak, eklem hareketi için yumuşak, kaygan bir yüzey sunar ve kemiklerin arasında bir yastıkçık görevi üstlenir. Kireçlenme oluştuğunda ise kıkırdak yapısı aşınma nedeniyle tamamen bozulur.
Eklemlerde gerçekleşen bu yıpranma da şiddetli ağrılara neden olur. Kişi hareketsiz yaşamı sürdürdükçe kireçlenme nedeniyle, eklemlerde şişme gibi problemler ortaya çıkar. Öte yandan yaş ilerledikçe hareket kısıtlanması artar ve kireçlenme riskinde artış meydana gelir. Araştırmalar aşırı kilolu bireylerde eklemlere binen yük arttığı için kireçlenme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.
2. Eklem İltihabı
Hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sorunlardan bir diğeri eklem iltihabıdır. Eklemler, kemikleri birbirine bağlayan kıkırdak, tendon, kemik, ligament gibi farklı dokuların bir araya geldiği yer olarak tanımlanabilir. Eklem sistemi aynı zamanda kemikleri bir arada tutar ve uzuvların hareket etmesini kolaylaştırır. Artrit (eklem iltihabı) ise; eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularının tespit edilmesi sonucu ortaya çıkar. Eklem iltihabının yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı ve fonksiyon kaybı kendini gösterir.
Öte yandan hareketsiz yaşam ya da az hareketli yaşam modeli sürdürüldükçe hastalığın şiddeti de artar. Bu rahatsızlık genellikle her iki el bileği ve el eklemlerini eşzamanlı olarak etkisi altına alır. Hastalarda el bileği ve el parmaklarında ağrı, şişlik, sabah ellerini kullanamama ve ellerde şekil bozukluğu belirtileri saptanır. Eller dışında ayak bilekleri, dirsek, omuz ve dizler de sıklıkla eklem iltihabından etkilenir. Bu gibi belirtileri ortadan kaldırmak adına egzersiz yapmak, günlük rutine adapte edilmelidir.
Daha fazla hareket etmek için motivasyonunuzu nasıl artırabilirsiniz? Öğrenmek için “Hareket Motivasyonunuzu Arttıracak 7 Öneri” içeriğini ziyaret edebilirsiniz.
3. Eklem Ağrıları ve Kırılganlık
Hareketsiz bir yaşam tarzı eklem sağlığını nasıl etkiliyor? Bu sorunun en bilinen cevaplarından biri ise eklem ağrıları ve eklemlerde kırılganlık. Hareketsiz yaşam bilindiği üzere kemik erimesi, eklem ağrıları ve duruş bozukluğuna sebep oluyor. Hareket etmemek aynı zamanda kemik mineral yoğunluğunu da ciddi oranda azaltıyor. Öte yandan günlük 11 saat ve üzerinde hareketsiz zaman geçiren bireylerde diz ve eklem ağrısı görülme riski oluşuyor.
Uzun süreli oturarak çalışan kişilerde ise eklem ağrılarının yanı sıra duruş bozuklukları, sırt ve boyun ağrısı belirtileri ortaya çıkıyor. Birey uzun süre hareketsiz kaldığında ya da masa başı işlerde belirli bir pozisyonda uzun süre aralıksız çalıştığında kendini gösteren eklem ağrıları ilerleyen zamanlarda şiddetli bir hal alabiliyor ve tedavisi zorlaşabiliyor. Bu nedenle uzmanlar eklem sağlığı için hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğinin önemle altını çiziyor.
Kaynak: