Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin 2022 Hedefleri
Şehir hayatının stresi, yoğun iş temposu, hareketsizlik ve düzensiz beslenme yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum pek çok insanı sağlıksız bir yaşam tarzıyla karşı karşıya bırakıyor. Fakat sağlıklı bir yaşam için günlük hayattaki birkaç alışkanlığın değiştirilmesi yeterli olabiliyor. Bazı günlük alışkanlıklar, tamamen içselleştirilmiş davranışlar haline geldiğinde sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün oluyor. Birçok insan yeni yıl hedeflerini sıralarken hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha aktif olabilmeyi arzu ediyor. Peki, bu yeni yıl hedeflerini nasıl gerçekleştireceğiz? İşte yeni bir yıla daha sağlıklı girmek isteyenlere 6 ipucu
Daha Zinde Bir Vücut için 7 Önemli Tavsiye konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
1- Şekeri ve Şekerli İçecekleri Sınırlayın
Geçmiş zamanlarda insanların şeker tüketimi sadece meyvelerin olgunlaşarak şekerlendiği mevsimlerle sınırlıydı. Günümüzde ise yılın her günü fazla miktarda şeker tüketiyoruz. Öyle ki şeker tüketimi bazı ülkelerde kamu sağlığı sorunu haline gelmiş durumda. Bilim insanları şekerin tümüyle beslenme düzeninden çıkarılması gerektiğini söylüyor. Şekerli gıdalar yüksek kalorili olduğu halde açlık hissini bastırmadığından daha fazla kalori alımına neden oluyor. Aynı zamanda yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları riskini artıyor. Çeşitli araştırmalar, şekerli gıdaların kilolu olmayan kişilerde dahi kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artırdığını gösteriyor. Daha sağlıklı bir yaşam için şekerli içecekler yerine su, maden suyu, şekersiz çay ve kahve gibi alternatifleri, şeker ilaveli gıdalar yerine taze ve kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.
2- Fırsat Bulduğunuz Her An Hareket Halinde Olun
Sağlıklı yaşam düzeninize mutlaka bir egzersiz programı dâhil edin. Uzmanlar, yetişkin bireylere haftalık en az 150 dakikalık bir egzersiz rutini oluşturmalarını öneriyor. Bu egzersizlerin tüm kas gruplarını hedeflemesi için kardiyo antrenmanları ve ağırlık çalışmalarının bir arada yapılması gerekiyor. Aktif bir yaşamı benimsemek formda kalmaya yardımcı olurken kronik hastalıklara yakalanma riskini de önemli ölçüde düşürüyor. Egzersizi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek için mutlaka spor salonuna yazılmanız gerekmiyor. Kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Yüzmek, bisiklet sürmek, yoga yapmak ya da evde hafif ağırlık çalışmaları yapmak sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayabilir.
3- İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun
Modern dünyanın stresli ve yoğun hayatında birçoğumuz zaman yönetimi yaparken oldukça zorlanıyoruz. Bu durum fast food, cips, hazır kek, donmuş gıda ve hamur işi gibi pratik yiyeceklerin tercih edilmesine neden oluyor. İşlenmiş gıdalar çoğunlukla ilave şeker, koruyucu, yapay tatlandırıcı, yüksek oranda rafine edilmiş yağ ve gıda boyası gibi katkı maddeleri içeriyor. Bu gıdalar lezzetli olsa da insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Araştırmalar sık sık işlenmiş gıda tüketmenin kalp-damar hastalıkları, obezite ve tip 2 diyabet gibi rahatsızlıkların riskini artırdığını ortaya koyuyor. Daha sağlıklı bir yaşam için bu gıdalar yerine lif, protein ve mikro besinler açısından zengin gıdalar tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
4- Yeterince Uyuyun
Bilimsel çalışmalar, uyku düzeninin vücudun hemen her sistemi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Çünkü sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bazı fizyolojik onarımlar sadece uyku sırasında gerçekleşiyor. Başka bir ifadeyle; uyku sırasında beyin ve vücut yeniden yapılanıyor. Bu süre zarfında beyindeki toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlayan glimfatik sistem devreye giriyor. Aynı zamanda beyinde, uzun süreli hafızayı güçlendiren sinaptik iletim hücreleri oluşuyor. Tüm bunlara ek olarak sağlıklı bir uyku düzeni bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı oluyor. Bu ise vücudun hastalıklara karşı daha hızlı ve etkili bir yanıt vermesini sağlıyor. Uzmanlar yetişkin bireylerin günlük 7-8 saat uyumasının yeterli olduğunu söylüyor. Sağlıklı bir yaşam sürmek için uyku düzeni oluşturarak her yeni güne daha zinde başlayabilirsiniz.
5- Kötü Alışkanlıklardan Kaçının
Alışkanlıklardan kurtulmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak bazı kötü alışkanlıklar insan sağlığını tahmin edilenden daha olumsuz etkiliyor. Dünya genelinde ortalama bir dakika içinde 12 kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. En yaygın kötü alışkanlıklardan biri olan sigara; kolesterol, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde artırıyor. Uzmanlara göre sigara, tüketilen miktardan bağımsız olarak sağlık açısından risk oluşturuyor.
Konu hakkında yapılan bilimsel çalışmalar günde bir sigara tüketmenin dahi kalp krizi riskini artırdığını gösteriyor. Tıpkı sigara gibi düzenli alkol tüketimi de vücuttaki tüm organlar üzerinde tahrip edici bir etki gösteriyor. Dünya genelinde her yıl 3,5 milyon kişi alkolün neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Alkol vücuda alındıktan üç dakika sonra karaciğerden beyne, akciğerden kalbe kadar ulaşarak yıkıcı etkiler göstermeye başlıyor. Düzenli kullanımı ise kalp ritim bozukluğu, hepatit, siroz, ülser ve bunama gibi ciddi hastalıklara sebep oluyor.
6- Stresten Uzak Durun
Stres, vücudun çeşitli uyaranlara karşı fiziksel ve psikolojik tepki göstermesiyle ortaya çıkıyor. İnsan vücudu, üzerinde baskı hissettiği bir durum karşısında savaş ya da kaç tepkisi gösteriyor. Bu tepki; adrenalin ve kortizol hormonlarının yükselmesi, nefes alıp vermenin sıklaşması, kan basıncının yükselmesi ve sindirimin yavaşlamasıyla sonuçlanıyor. Normal şartlarda vücut, stres kaynağına reaksiyon gösterdikten yaklaşık bir saat sonra her şey eski haline dönüyor.
Kronik stresle mücadele ediyorsanız vücudun stres kaynağına verdiği tepkinin normale dönmesi imkânsızlaşıyor. Bu ise fiziksel ve ruhsal bazı sorunlara yol açıyor. Uzmanlar kronik stresin neden olduğu rahatsızlıkları şöyle sıralıyor: Mide rahatsızlıkları, uyku sorunları, anksiyete, depresyon, yorgunluk, cinsel hayatta sorunlar, yeme bozukluğu ve sosyal izolasyon. Stres kaynaklarını azaltmanın olumlu yönleri sadece o günü değil uzun vadede tüm hayatınızı etkiliyor. Konuyla ilgili yapılan çalışmalara göre stres seviyesini düşürmek hayattan daha fazla keyif almayla sonuçlanıyor. Yeni yılda kendinize koyduğunuz hedefler arasında stres yönetimine dair bazı değişiklikler olmasında fayda var. Hayatınızda kronik strese neden olan faktörleri azaltabilir ya da stres seviyenizi azaltacak, rahatlamanızı sağlayacak anları çoğaltabilirsiniz.
Hedeflerinize ulaştığınız, sağlıklı ve mutlu bir yıl dileriz.
Günde Sadece 30 Dakika Egzersiz Yaptığınızda Vücudunuzda Neler Olur? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynakça
Healthline: 28 Health and Nutrition Tips That Are Actually Evidence-Based
Bağlantı adresi: https://www.healthline.com/nutrition/27-health-and-nutrition-tips
World Health Organization: 20 health tips for 2020
Bağlantı adresi: https://www.who.int/philippines/news/feature-stories/detail/20-health-tips-for-2020
EUFİC: 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults
Bağlantı adresi: https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/10-healthy-lifestyle-tips-for-adults
Mayo Clinic: 7 tips to live a happier life
Bağlantı adresi: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/7-tips-to-live-a-happier-life
Medical News Today: 29 nutrition tips for better health and longevity
Bağlantı adresi: https://www.medicalnewstoday.com/articles/nutrition-tips
MedicineNet: What Are 10 Tips for a Healthy Lifestyle?
Bağlantı adresi: https://www.medicinenet.com/what_are_10_tips_for_a_healthy_lifestyle/article.htm
Doç. Dr. Sabri Seyis: Sigarayı biraz fazla mı abartıyoruz?
Bağlantı adresi: https://www.sabriseyis.com/tr/makaleler/77/sigarayi-biraz-fazla-mi-abartiyoruz
YEŞİLAY: Alkol vücuda neler yapıyor?
Bağlantı adresi: https://www.yesilay.org.tr/tr/makaleler/alkol-vucuda-neler-yapiyor