Soğuk Havada Koşmak İçin 8 Sebep

soguk-havada-kosmak-icin-sebep

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte çoğu kişinin spor motivasyonu azalır. Bununla birlikte kış aylarında egzersiz veya koşu yapmanın hastalıklara zemin hazırladığına dair yaygın bir kanı mevcut. Oysa soğuk havalarda koşmak, sanılanın aksine çok daha konforlu ve sağlıklıdır. Örnek vermemiz gerekirse; kavurucu yaz sıcaklığında koşmak hem kalbinizi yorup performansınızı düşürebilir hem de terlemek sizi konforsuz hissettirebilir, ancak kış aylarında koşu yaparken kalbinize binen yük azaldığı için daha az terlersiniz. Bu nedenle koşu performansınız kış aylarında daha fazla artar.  Üstelik formunuzu korumaya devam edebilir ve mental sağlığınızı da güçlendirebilirsiniz!

Sizin için hazırladığımız bu yazıda, neden soğuk havalarda koşmanız gerektiğini madde madde açıkladık.  İçeriği okuduktan sonra spor motivasyonunuzun artacağına eminiz! 😊

Eklem Ağrıları Olanlar için Seyahat İpuçları konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kalbinize Binen Yük Azalır

Londra’daki St. Mary’s Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, soğuk havada koşmak kalbi daha az yoruyor. Çünkü sıcak havalarda vücut ısısını düşürmek için kalbin daha fazla kan pompalaması gerekirken, kış aylarında buna ihtiyaç duymuyor. Böylece soğuk havalarda yoğun bir tempoda koşsanız dahi kalbinize binen yük azalacağı için daha az yorgunluk hissedersiniz. Bu sayede uzun süreli ve tempolu bir koşu programı hazırlayabilirsiniz.

Daha Fazla Kalori Harcarsınız

Bilim insanları, kış aylarında yapılan koşularda daha fazla kalori harcandığını belirtiyor. Bunun sebebi olarak da vücudun kış aylarında hem koşmak hem de ısınmak için ayrı ayrı enerji harcamasını gösteriyorlar. Bu da özellikle yağ oranını azaltmak ve kilo vermek isteyenler için daha fazla kalori açığı oluşacağı anlamına geliyor.

Kas Ağrılarınız Minimuma Düşer

Spor yapmak her ne kadar sağlıklı olsa da sonrasında hissedilen kas ağrıları çoğu insan için acı verici olabilir. Ama şimdi size güzel bir haber verelim! Antrenman veya koşu sonrası oluşan kas ağrıları soğuk havalarda daha az hissedilir, çünkü soğuk sebebiyle damarlar cilt yüzeyinden içe doğru daralır. Bu durum hafif hissizlik ve uyuşukluk yaratacağı için, yoğun tempoda koşsanız dahi kas ağrılarını minimum düzeyde hissedersiniz.

Kollajen Nedir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mevsimsel Depresyondan Korunmanıza Yardımcı Olur

Kış aylarında soğuk hava koşullarından korunmak için eve hapsolmak, depresyona olan eğilimi artırır. Oysa bulutlu ve kasvetli havaların beraberinde getirdiği depresif ruh halinden korunmak için bol bol dışarı çıkmak ve doğada vakit geçirmek gerekir. Üstelik mental sağlığın fiziksel sağlık ile olan yakın ilişkisi düşünüldüğünde, dışarıda geçireceğiniz vakti spora ayırmak sağlığınız için yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacaktır.

Dehidrasyon Riski Azalır

Yaz aylarında yapılan koşular keyifli olsa da vücut ısı dengesini sağlamak için bol bol terler. Bu da dehidrasyon, diğer bir deyişle susuzluk riskini artırır. Soğuk havalarda yapılan koşularda ise bu risk neredeyse minimum düzeyde olur. Zira vücut, ısı dengesini sağlamak için yaz aylarında olduğu kadar efor sarf etmez. Bu da hem vücudun susuz kalma riskini azaltır hem de daha konforlu bir koşu imkânı oluşturur. Tabii, bu durum su içmenize engel olmasın. Boy ve kilonuza göre ideal olan su miktarını gün içinde içmeye devam etmelisiniz.

Mevsimsel Yağlanmayı Önler

Tüm canlılar, kış aylarında kendilerini soğuk havalardan koruyabilmek için daha fazla yağ depolayamaya meyilli olur. Bunun üzerine bir de evde hareketsiz geçirilen günler, yağ depolarının hızla dolmasına sebebiyet verir. Oysa metabolizmayı hızlandırmak ve yağlanmayı önlemek için soğuk havalarda yapılabilecek en iyi şey koşmaktır. Hem maliyetsiz hem de sağlıklı! Daha ne olsun?

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Kış aylarında grip ve soğuk algılığı gibi birçok mevsimsel hastalık artış gösterir. Bu hastalıklara karşı vücut direncini artırmanın ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yollarından biri koşmaktır. Koşuyu sağlıklı beslenme ve düzenli uykuyla destekleyerek mevsimsel hastalıklara yakalanma olasılığınızı düşürebilirsiniz.

Zorlu Zemin Koşudan Maksimum Verim Almanızı Sağlar

soğuk havada koşmak-2

Tıpkı suda veya kumda yürümek gibi, kış aylarında ıslak, çamurlu veya karlı zeminde yürümek ya da koşmak da oldukça zorlayıcıdır, zira zor zeminlerde vücudun farklı kas gruplarının çalışması gerekir. Dolayısıyla soğuk havalarda koşu yapmanız, yaz aylarına kıyasla koşudan ekstra verim almanızı sağlar. 

Soğuk Havada Koşarken Almanız Gereken Önlemler!

Eğer tüm bu saydıklarımız spor motivasyonunuzu artırıp sizi soğuk havada koşmaya ikna ettiyse, şimdi sağlığınız için almanız gereken önlemlere göz atalım.

  • Ayakkabınızın Mevsime Uygun Olduğuna Emin Olun:

Kış aylarında koşu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, mevsim şartlarına uygun bir ayakkabı seçmektir. Su geçirmeyen, zorlayıcı zeminlere dayanıklı ve yer tutuşu iyi olan bir ayakkabı, sakatlanma ve hastalanma riskinizi azaltır.

  • Kıyafet Seçimine Dikkat Edin:

Koşu için nefes alan giysiler tercih etmeye özen gösterin. Pamuklu tişörtler sizin için en iyi seçenekler arasındadır. Eğer hava çok soğuksa tişörtünüzün üstüne yine pamuklu kumaştan üretilmiş bir polar giyebilirsiniz. Son kat olarak da rüzgârdan ve yağmurdan etkilenmeyen koşu rüzgarlığı tercih edebilirsiniz.

Eğer hava çok soğuksa pamuklu bir eldiven takmayı unutmayın. Ayrıca hastalanma ihtimalini azaltmak için, kendinizi konforsuz hissettirmeyecek orta kalınlıkta bir çorap giyinin. 

Kış aylarında soğuktan en fazla etkilenen organlardan biri de kulaktır. Bu nedenle bere takmayı ihmal etmeyin. Eğer bere takmayı sevmiyorsanız, kulaklarınızı sıcak tutacak bir bandana da tercih edebilirsiniz.

  • Isınmayı Unutmayın:

Hava şartları ne olursa olsun koşuya çıkmadan önce vücudunuzu ısıtmayı unutmayın. Evde yapacağınız 10 – 15 dakikalık ısınma hareketleri ile hem sakatlanma riskinizi azaltmış hem de koşudan alacağınız verimi maksimum seviyeye çıkarmış olursunuz. 

  • Performansınızı Artırmak İçin Öğün Zamanınızı İyi Ayarlayın:

Koşu sırasında mide ağrısı ve kramp gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için yeme eylemini en az 2 saat önce kesmiş olmanız gerekir. Son öğününüzde protein ağırlıklı beslenerek koşu performansınızın artmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca lifli gıdalar da sindirim sorunlarının önüne geçeceğinden, öğününüzle birlikte bol lif içeren bir sebze yemeyi unutmayın!

  • Güneş Kremi Sürmeyi İhmal Etmeyin:

Güneş kremi yalnızca yazın değil, kış aylarında da kullanılmalıdır. Çünkü hava soğuk da olsa güneşin zararlı ışınları cildimizi etkilemeye devam eder. Koşu sırasında ortalama 1 saat açık havada olacağınız düşünüldüğünde, cilt sağlığınızı koruyabilmek için dermatoloğunuzun önerdiği güneş kremini kullanmalısınız. Ayrıca güneş kreminin cildi nemlendirme özelliği, koşu sırasında rüzgârın cildinizi acıtmasının ve tahriş etmesinin de önüne geçecektir.

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı