Fiziksel Okuryazarlık Nedir?

Fiziksel Okuryazarlık Nedir?

Hareketsizliğin giderek yaygınlaşması tüm toplumları ilgilendiren ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir.  Hedeflenen aktif toplum yapısına, ancak her kademenin bu anlayışı benimseyip parçası olmasıyla ulaşılabilir. Bu durumda idari yönetimlerden, sağlık otoritelerine, eğitim kurumlarından ailelere kadar uzanan geniş bir mücadele ağına ihtiyaç vardır. Bu mücadelede oldukça önemli bir yol kat edilmesine yardımcı olacak yaklaşımlardan birine değineceğiz. Fiziksel okuryazarlık yaklaşımı, bireylerin çocukluklarından itibaren fiziksel aktiviteyi yaşamlarının bir parçası haline getirmeyi hedefler.

Fiziksel olarak aktif olmanın, sportif bir yaşam biçimine sahip olup bunu hayatın bir parçası haline getirmenin önemi bütün eğitim yaklaşımlarında kendine yer bulmuştur. Fakat fiziksel okuryazarlık ifadesini kavram olarak öneren ilk kişi Avustralyalı Dr. Margaret Whitehead olmuştur.

“Fiziksel okuryazarlık, fiziksel aktiviteye karşı bir kişinin sahip olduğu motivasyon, güven, fiziksel yeterlilik, bilgi ve anlayış ile tanımlanır. Hayatının geri kalanında fiziksel aktiviteye değer vermelerini ve desteklemelerini sağlar.” (Whitehead, 2016)

Fiziksel okuryazarlık beden eğitimi, sportif faaliyetler, branş kursları gibi aktivitelerle sınırlandırılmaması gereken bir kavramdır. Bu yaklaşıma göre, bireyin aktif olması için bir alanda yetenekli olması gerekmez. Fiziksel okuryazarlık temelde bir anlayışı tanımlar. Farklı şekillerde ve ortamlarda aktif olma becerisine sahip, kendine güvenen ve motivasyonu yüksek bireyler yetiştirmeyi hedefler.

Fiziksel okuryazar olmak, karmaşık gibi görünse de aslında oldukça basittir. Koşmak, zıplamak, atlamak, dans etmek gibi tüm çocukların ihtiyacı olan kalın motor (kaba motor) becerilerini geliştirmekle ilgilidir. Çocuklara erken yaşlarda kuvvet, hız, koordinasyon, dayanıklılık ve esneklik gelişimi kazandırmanın hayat boyu aktif kalmanın ilk adımları olduğunu ifade eder. Motor becerileri geliştirmek, çocuklara çeşitli fiziksel aktivitelere, sporlara ve oyunlara katılmaları için ihtiyaç duydukları güveni verir. Böylece hayatlarının ilerleyen evrelerinde ve yaşlılık dönemlerinde dahi aktif kalmak, yaşam rutinlerinin doğal bir parçası olacaktır.

Daha Az Otur, Daha Çok Hareket Et konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Fiziksel okuryazarlığının unsurları nelerdir?

Fiziksel okuryazar olmanın önemi nedir?

Faydalanılan Kaynaklar

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı