Günümüzde teknolojinin kazandırdıkları ve yaşam kalitemiz üzerine olumlu etkileri şüphesiz ki oldukça fazla ama değişen yaşam şeklinin bir sonucu var ki maalesef sağlık yönünden birçok risk barındırıyor. O da sedanter ya da daha çok bildiğimiz adıyla hareketsiz yaşam.
Hareketsiz Yaşam Ne Anlama Gelir?
Günün büyük bir kısmının oturarak ve uzanarak geçirildiği, hiç ya da çok az egzersiz yapıldığı yaşam tarzı, hareketsiz olarak tanımlanıyor. Sedanter Davranış Araştırma Ağı tarafından yapılan sedanter davranış tanımı; oturma ve yaslanma duruşundayken vücudun 1,5 MET (Metabolik Eşdeğer Dakika)’ten daha az enerji harcamasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir yetişkinin haftada 150-180 dakika egzersiz yapması gerektiğini belirtiyor. Yeterince aktif olmadığımız bir yaşam tarzı, fiziksel ve ruhsal birçok sağlık sorununu ve kronik hastalık riskini beraberinde getiriyor.
Eğer okul veya iş dönüşü, zamanınızın çoğunu televizyon, bilgisayar ya da cep telefonu ile geçiriyor ve egzersize vakit ayırmıyorsanız hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Dışarıda ya da ev içinde aktif kalmanızı sağlayacak bir iş yapmıyorsanız bu hareketsizlik eklem sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir.
Hareketsizliğin Eklem Sağlığına Etkisi
Günlük yaşamda çok fazla hareketsiz kalmak ve düzenli egzersiz yapmamak, eklemler, kas ve iskelet sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Hareketsiz yaşam tarzı, kilo alımına ve kas kütlesinin zayıflamasına, osteoatrit denilen kıkırdak dejenerasyonuna, uzuvlarda hareket kabiliyetinin azalmasına yol açabilir. Bu durum ilerleyen yaşlarda sorun yaratabileceği gibi daha erken dönemlerde de olumsuz etkilere neden olabilir.
Kıkırdak Dejenerasyonu Nedir? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Eklem Ağrılarınızın Sebebi Hareketsizlik Olabilir
Oturarak çalışma, uzun mesai saatleri, TV, bilgisayar ve cep telefonu bağımlılığı, otomobil kullanımı, hayatı kolaylaştıran teknolojik aletler, oturma hastalığı denen yeni bir tabiri ortaya çıkardı. Fazla oturma ile sağlık sorunları arasındaki ilişki kesin bulgularla kanıtlanmış olmasa da birçok araştırma hastalık riskini arttırdığını söylüyor.
Maalesef uzun süreli hareketsiz yaşam, eklem sertliğine ve ağrılara, bu ağrılar da hareketsizliğe neden olabiliyor. Böyle bir kısır döngü içine girmemek için yaşamınızda geçici hareketsizlik dönemleri olsa da aktif kalmanın ve egzersizi yaşam biçimi haline getirmenin yollarını aramalısınız.
Eklem iltihabı (artrit) hastalığına sahip olanlar, günlük basit eylemleri yapmakta bile zorlanabilirler. Alışveriş poşetlerini taşımak, yürümek, merdiven çıkmak acı verici olabilir. Zorlayıcı olsa da bu ağrıları yönetmenin yollarından biri hareket etmekten geçiyor. Doktorunuzla planlayacağınız egzersiz rutinini her gün uygulamak ağrılarınızı büyük ölçüde hafifletebilir ve yaşam kalitenizi arttırabilir.
Hareketsiz Kalmak Kilo Alımına Neden Olabilir
İnsanların bir kısmı hareket etmedikleri sürece kolayca kilo alırlar. Aktiviteden yoksun bir yaşam tarzı metabolizmanın çalışma hızını yavaşlatır. Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak daha fazla yemek yemeye ve atıştırmalık tüketimine neden olabilir. Sonuç olarak hareketsizlik obezite sorununa kadar giden kilo alımıyla sonuçlanabilir. Düşük enerji tüketimiyle gelen fazla kilo nedeniyle eklem sağlığında da bozulmalar meydana gelebilir.
Genç yetişkinlerde görülen diz ağrılarının bir kısmı hareketsizlik ve obezite kaynaklıdır. Vücut ağırlığı arttıkça, eklemlerde aşınma, yıpranma ve iltihaplanma gibi sorunlar görülebilir.
Hareket Ederek Daha İyi Bir Yaşlılık Dönemi Geçirebilirsiniz
Hareketsizlik, bir dizi sağlık probleminin yanında kilo alımı, kullanılmayan kasların zayıflaması, eklem ağrıları gibi sorunlara neden olabiliyor. Yaşlandıkça eklemlerde bozulmalar, eklem iltihabı gibi problemler artar. Eklemleri yağlayarak sorunsuz hareket kabiliyeti sağlayan eklem sıvısı azalır.
Daha özgür ve bağımsız bir yaşlılık dönemi için sağlıklı bir vücut oldukça önemlidir. İlerleyen yaşlarda günlük yaşam aktivitelerinin bağımsız şekilde sürdürülebilmesine katkı sağlar.
Yaşlılık döneminde yaşanan fizyolojik değişimler sebebiyle hareket kabiliyeti azalır. Sağlık koşulları nedeniyle aktifliğin sürdürülebilirliği zorlaşır. Fakat ileriki yaşlarda aktif kalmaya çabalamak, koşullar çerçevesinde egzersiz yapmak çoğunlukla kazanılmış bir alışkanlığın bizlere sunduğu en güzel armağandır. Aktif bir yaşam alışkanlığı çocuklukta kazanılır, yetişkinlikte sürdürülür. Yaşamınızın her döneminde eklem hastalıkları da dâhil olmak üzere birçok sağlık sorunundan korunmanın en kolay ve uygulanabilir yollarından biri aktif kalmaktır.
Kollajen Üretimini Destekleyen Gıdalar hakkında oluşturduğumuz içeriğe bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak
https://www.cdc.gov/arthritis/communications/features/physical-activity-helps-arthritis.htm
Sedentary Behavior Research Network (SBRN) – Terminology Consensus Project process and outcome https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles