Çocuklar İçin Evde Hareketi Arttıran Oyun Önerileri

Çocuklar İçin Evde Hareketi Arttıran Oyun Önerileri

Son bir yıldır süren pandemi koşulları sebebiyle çoğu aile hem evde vakit geçirmenin zorluğu hem de bilgisayar ve televizyon başında geçirilen sürelerin artışından kaynaklanan hareketsizlikle mücadele ediyor. Pandemi koşulları herkesin günlük alışkanlıklarını değiştirse de şüphesiz en çok zorlananlar çocuklu aileler oluyor.

Şimdi vereceğimiz evde oyun önerileri ile hem kapanma zamanları hem de kötü hava koşullarından dolayı dışarı çıkamadığınız her an keyifli vakit geçirebilirsiniz. İç mekânda oynanabilecek oyunlar, aktif kalmayı sağlarken sosyal medya ve oyun bağımlılığıyla mücadele etmenize de yardımcı olacaktır.

Daha Zinde Bir Vücut için 7 Önemli Tavsiye konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bant Oyunu

Banttan şekiller, evde herkesin kolayca hazırlayabileceği son derece keyifli bir iç mekân oyunudur. Küçük çocuklar için renkli kalın bantlar oyuna ilgiyi arttırır. Fakat elinizin altında yoksa elektrik bandı da kullanabilirsiniz.

Öncelikle koridor ya da bir odada eşyaları kaldırıp alan açın. Bantları çocukların yaşlarına göre belirli aralıklarla yere yapıştırın. Kare, üçgen, daire gibi çeşitli şekiller, rakamlar, harfler yapabilirsiniz. Başlama çizgisi belirleyin. Ardından görevler verin. Kurbağa gibi üçgen içine zıpla, mavi dairenin içine objeyi at, “A” harfine doğru koş gibi. Başarılan her görev için bir puan verin. Bu oyun şekilleri, harfleri ve rakamları öğrenmelerini kolaylaştırırken enerjilerini atmalarına yardımcı olur.

Hedefe Atma Oyunları

Bir objeyi belirlenen alan içine, üstüne ya da bir çubuğa atmak isabet oyunları ya da hedef oyunları olarak sınıflandırılır. Çocuklarınızı tablet başından kaldırmak ve hareket etmelerini sağlamak için harika bir oyundur.

Geniş bir alan açın. Etrafta kırılacak ya da çocuklara zarar verecek eşyalar varsa kaldırın. Atmak için küçük keseler hazırlayın. Renkli kumaşlardan keselerin içini pirinç ya da fasulyelerle doldurup dikebilirsiniz. Çamaşır sepeti, kutular ya da renkli kâğıt bantları hedef kutusu olarak kullanabilirsiniz. Birkaç kutuyu belirli aralıkla koyup kolaydan zora şeklinde puanlama sistemi oluşturabilirsiniz. Hedef isabet ettiren ilgili kutunun puanını hanesine yazar.

Çocuklarınız hedef oyunlarından hoşlanıyorsa kırtasiye ve alışveriş sitelerinde bulabileceğiniz daha detaylı tasarlanmış halka atma, hedef havuzu gibi oyunlardan da satın alabilirsiniz.

Yarış arabası pisti

Bu oyunda ihtiyacınız olanlar renkli bantlar ve küçük yarış arabaları. Bantlarla parkur hazırlayın. Renkli kâğıt bantlarla yapacağınız yarış alanı tamamen sizin ve çocuğunuzun yaratıcılığıyla şekillenebilir. Park alanı, kafe, benzin istasyonu, pistlerden oluşabilir. Çocuklar bu alanda arabaları yarıştırırken hem eğlenir hem de hareket ederler.

Seksek Oyunu

Evde oyun önerileri içinde her dönem en çok sevilen oyunlardan biri seksek olmuştur. Her zaman olduğu gibi zeminde şekil çizebilmek için en pratik araçlardan biri olan kâğıt bantları kullanacağız.  Koridora seksek şeması çizin. Taş görevi görmesi için pirinçten kese hazırlayabilirsiniz. Seksek kareleri için kare fayansları da kullanabilirsiniz.

Sandalye Kapmaca

Çocuklar için evde oyun önerileri arıyorsanız en iyi bildiğiniz oyunlardan biriyle başlayabilirsiniz. Sandalye kapmaca herkesin keyifle vakit geçirebileceği hareketli oyunlardan biridir. Oyuncu sayısı ve oyuncu sayısından bir eksik sandalye ile oyuna başlanır. Sandalyeler dizilir. Müzikle birlikte sandalye etrafında dans edilir. Müzik sonlandığında herkes bir sandalyeye oturmak zorundadır. Ayakta kalan elenir ve bir sandalye daha eksilterek oyuna devam edilir.

Lazer Labirenti

Bu oyunda lazerler yerine ip, kurdele ya da bant kullanılıyor. Koridor ve koridordaki kapıları kullanarak labirent oluşturulur. Lazer çizgileri, kenara çekilme, kıvrakça hareket etme, yerde sürünme gibi hareketlere teşvik edecek şekilde yerleştirilir. Belirlenen hedefe lazer çizgilerini bozmadan ulaşmak amaçlanır. İplerin arasından geçemeyen yanar ve baştan başlar. Lazer labirenti oyunu, çocuklarda esneme, denge ve güç kabiliyetini arttırır.

 

Bowling

Evde bowling oynamak için bir bowling setine sahip olmak zorunda değilsiniz. Karton bardakları ya da plastik su şişelerini kullanabilirsiniz. Bardakları üst üste dizerek kule yapabilirsiniz. Bir topla en çok bardağı deviren kazanır.

Plastik su şişelerini labut yerine kullanabilirsiniz. Hepsini suyla doldurup kapaklarını sıkıca kapatın. Dilerseniz her bir şişeyi numaralandırın. Evde takımları oluşturun ve oyuna başlayın.

Twister

Evde oynanabilecek en güzel oyunlardan biri Twister’dır. Bu oyun hem çocuklar hem de yetişkinler için tasarlanmıştır. Twister hareketli bir kutu oyunudur. Twister’ı satın alabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Bir hakem, oyuncular, renk dairelerinden oluşan mat ve ne yapmanız gerektiğini belirleyen çarkla oynanır. Oyunun amacı hakem tarafından söylenen yönergeleri uygulayarak diğer oyuncuları elemektir. Güç, denge ve esneklik kazandırır.

Karada-Denizde

Oyuncular bir çember oluşturur. Bir kişi oyunu yönetir. Çamaşır ipiyle yere üçgen, çember, dikdörtgen ve kare şekilleri yapılır. Yapılan şekiller yönetici hariç bütün oyuncuları içine alabilecek büyüklükte olmalıdır. Yönetici, oyunculara “Karada üçgende, karada dairede, karada dikdörtgende, karada karede!” der ve bu sırada hangi geometrik şekli söylemişse oyuncular o şeklin içine girer. Yönetici “Denizde!” dediğinde de oyuncular şeklin içinden boş alana zıplarlar. Yönetici, komutları hızlı bir şekilde verir. Oyun sonuna kadar şaşırmayan oyuncu, oyunu kazanır.

Evde Oynanabilecek Hareketli Oyunların Faydaları

Evde oynayabileceğiniz oyunlar, çocuklarınızın bedensel yapısına ve yaşlarına uygun şekilde belirlendiği sürece birçok fayda sağlar.

  • El-göz koordinasyonunu geliştirir.
  • Denge becerileri artar.
  • Oyun türlerine göre ince motor ve kaba motor becerilerini geliştirir.
  • Bedeni yönetme kabiliyeti kazandırır.
  • Sosyal becerileri arttırır. Ayrıca ev içi küçük problemlerin, kardeş anlaşmazlıklarının yönetilmesine yardımcı olur.
  • Ebeveynlerle birlikte oynanan oyunlarda iletişim gelişir.
  • Kış aylarında uzun süre kapalı kalmanın yarattığı gerginlik ve stres azalır.

Bel Ağrısını Hafifletmeye Yardımcı 6 Yoga Pozu 
Konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Faydalanılan Kaynaklar

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı