Diz Ağrısı: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Diz ağrısı yaşayan bir adam

Diz ağrısı, günlük yaşamda hareketi kısıtlayabilen bir sağlık sorunudur. Yaşam kalitesinin azalmasının yanında farklı problemleri de beraberinde getirebilir. Diz ağrısı kaynaklı azalan fiziksel aktivite, ruhsal ve bedensel birçok hastalığa neden olan risk faktörlerinden biri olarak kabul edilir.

Yaşadığınız diz ağrısı çok farklı nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Bazen aniden kaldırılan bir yük, düşme veya bir kaza ile meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda ağrının yanı sıra genellikle şişlik ve morarma gibi başka semptomlar da vardır. Akut diz ağrısının haricinde görülen kronik diz ağrıları, uzun süreli ve tekrarlayan özellikleri nedeniyle yaşam kalitesini en çok etkileyen sağlık sorunları arasında sayılabilir. Kronik diz ağrısının nedenleri arasında, osteoartrit, romatoid artrit ve travmatik artrit gibi hastalıklar yer alabilir.

Kıkırdak Dejenerasyonu Nedir? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Diz Ağrısı Şikâyetinde Yapılması ve Yapılmaması Gereken 10 Madde

Diz ağrısı yaşıyorsanız öncelikle mutlaka bir sağlık çalışanına danışmanız gerekmektedir. Diz ağrısının iyileştirilmesi ya da hafifletilmesinde çok çeşitli tedavi seçenekleri bulunur. Ağrının kaynağına göre, cerrahi operasyon, ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz ve destekleyici gıda takviyeleri kullanılabilir. Bu yazımızda akut ya da kronik fark etmeksizin diz ağrısı çekenlerin neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğine dair önerilere değineceğiz.

1-Çok Fazla Hareketsiz Kalmayın

Uzun süreli hareketsizlik kasların zayıflamasına neden olabilir. Osteoartrit denilen kıkırdak dejenerasyonu nedeniyle diz ağrısı yaşıyorsanız, hareketsiz kalmak hastalığın daha da ilerlemesine yol açabilir. Bunun yerine güvenli egzersizleri öğrenin. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz ile görüşün ve ağrıyı tolere edebileceğiniz egzersizleri nasıl ve ne kadar uygulayabileceğinize yönelik yardım alın.

2-Düşük Yoğunluklu Egzersizler Yapın

Diz ağrısını hafifletmek için dizlere binen yükün azaltılması gerekir. Kasların güçlenmesi ve kilo vermek dizin yükünü azaltır. Düşük ve orta yoğunlukta, düzenli yapılan kardiyo egzersizleri dizinizi destekleyen kasları güçlendirir ve esnekliği arttırır. Ağırlık antrenmanı, esneme, yürüyüş, yüzme ve düşük dirençte eliptik bisiklet kullanımı tercih edilebilir. Ayrıca doktorunuz size bazı egzersizler önerebilir. Bunlar genellikle, yatar pozisyonda bacak kaldırma, geri tekme, egzersiz platformu üzerinde adım atma ve duvara yaslanarak çömelme gibi hareketlerdir.

3-Düşme Riskini Minimuma İndirin

Ağrıyan bir diz, ev içi hareketlerde düşme riskini arttırabilir. Eğer dizlerinizde akut ya da kronik bir problem varsa evinizi kontrol ederek olası risk faktörlerini eleyin. Banyo ve tuvalette destek noktaları belirleyebilir, evin en sık kullanılan alanlarında engelleri ortadan kaldırabilirsiniz. Diz ağrınız varsa dizlerinize kuvvet bindiren hareketlerden kaçınmanız gerekebilir. Rutin işlerinizde tabure, merdiven gibi yardımcılar kullanabilirsiniz. Evinizin iyi aydınlatıldığından da emin olmalısınız.

4-İlk Yardımı Unutmayın

Akut yaralanma ya da artrit atağı sonrasında dizinizi bir süreliğine dinlendirmenizde fayda var. Mevcut ağrıyı görmezden gelip harekete devam ettiğiniz takdirde ağrıyı arttırabilirsiniz. En iyi acil müdahale adımları, dinlenmek, buz kompresi uygulamak, gerekirse bandaj uygulamak ve dizinizi yüksekte tutmak için yükseltici kullanmaktır.

5-Yüksek Yoğunluklu Egzersizlerden Kaçının

Yoğun egzersizlerin neredeyse tamamı diz ağrısını daha da kötüleştirebilir. Ağır kardiyo egzersizleri, koşma, zıplama içeren sporlar, kick boks gibi savunma sporları dizdeki problemin derinleşmesine neden olabilir. Ayrıca squat yani çömelme hareketleri doğru uygulanmadığı takdirde diz ağrısını arttırabilir. Eğer düzenli spor yapıyor olmanıza rağmen diz ağrısı sorunu yaşıyorsanız sebebi sakatlanma da olabilir. Böyle bir durumda sorunun daha da ilerlememesi için mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

6-Doğru Ayakkabı Kullanın

Günlük yaşamda günün en hareketli saatlerini dışarıda, ayakkabı içinde geçiriyorsunuz. Yanlış ayakkabı seçimi, tüm bedeni etkileyebileceği gibi şiddetli diz ağrılarına neden olabilir. Mevcut ağrılarınızın daha da artmasına yol açabilir. Eğer diz ağrılarınız varsa ayakkabılarınızı ona göre seçmeye özen gösterin. Uygun olmayan beden seçimi, topuklu ya da ortopedik olmayan ayakkabılar, ağır ayakkabı modelleri, diz ağrılarına iyi gelmez. Eklem ağrısı gibi şikâyetlerde olabildiğince hafif, ayakları ve ayak bileklerini destekleyen yastık tabanlı modeller tercih edilebilir. En sık kullandığınız ayakkabınız gevşemiş olduğundan daha konforlu hissettiriyor olabilir. Fakat taban özelliklerini yitirmişse yenileriyle değiştirmenizde fayda vardır.

7-Kilo Almayın

İdealin üzerinde vücut ağırlığı, eklemlerde yük oluşturur. Bu durum da başta ayak ve diz olmak üzere vücudun birçok bölgesinde ağrılara neden olur. Eğer kilonuz fazlaysa mutlaka vermeye çalışın. Normal kilodaysanız vücut ağırlığınızı korumaya özen gösterin. Aksi takdirde alacağınız birkaç kilo bile ağrılarınızı arttırabilir.

8-Mutlaka Uzman Yardımı Alın

Fazla yorulmak, spor ya da yanlış hareket kaynaklı yaralanmalar da diz ağrılarına neden olabilir. Böyle bir durumda basit ilk yardım uygulamaları gibi yöntemler ile ağrınızı hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Ancak henüz bir sağlık çalışanına danışmadıysanız ve akut ağrı bir hafta içinde geçmediyse mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız. Muayene sonrası diz ağrısının nedeni anlaşılacak ve ona uygun tedavi yöntemleri uygulanacaktır.

9-Yürüme Yardımcıları Kullanın

İlgili uzman doktor, diz ağrıları için yardımcı alet kullanmanızı önerdiyse mutlaka kullanın. Yürüteç, atel, dizlik, ısıtıcı gibi medikal ürünlerin geçici kullanımı, tedavi sırasında diz ağrılarınızı hafifletebilir. Bu tip medikal ürünlerin doktor onayı olmadan sadece tavsiye üzerine kullanımı oldukça risklidir. Mevcut şikâyetlerinizi arttırabilir. Bu nedenle mutlaka muayene olup ona göre hareket etmelisiniz.

10-Eklem Sağlığınızı Korumayı İhmal Etmeyin

Eklem ve kıkırdak dejenerasyonu, yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktöre bağlıdır. Dizde bulunan kıkırdak dokusunun farklı nedenlerle bozulmasıyla eklemlerin hareketlerinde kısıtlılık meydana gelir ve eklem aşınması oluşur. Kıkırdak dokunun desteklenmesi, kireçlenme gibi hastalıklarda ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Uzman kişilerin önerisi doğrultusunda takviye edici gıdalar kullanılabilir.

Kollajen Üretimini Destekleyen Gıdalar hakkında oluşturduğumuz içeriğe bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 
Kaynak

https://rumelihospital.com.tr/saglik-rehberi/ortopedi-ve-travmayoloji/kronik-diz-agrisi-ve-tedavisi/

https://fizyorom.com/diz-egzersizleri-resimli-anlatim/

https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-pain-dos-and-donts

https://muscleandfitness.com.tr/diz-agrisi-nedenleri-nelerdir-hangi-egzersizler-iyi-gelir/

https://www.rxlist.com/collagen_type_ii/supplements.htm

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı