İstanbul Maratonu 2022 ve İlk Kez Katılacaklara Öneriler

İstanbul Maratonu 2022 ve İlk Kez Katılacaklara Öneriler

İstanbul Maratonu, son yıllarda oldukça popüler olan bir etkinlik. Hem profesyonel atletlerin hem de gönüllülerin katılımıyla gerçekleşen İstanbul Maratonu her ne kadar son yıllarda popüler olsa da aslında çok uzun zamandan beri yapılıyor. İlk olarak Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya kıtasından Avrupa kıtasına maraton fikri, 1979’da bir grup Alman turistin girişimiyle hayata geçti. Maraton, son yıllarda 3 ayrı güzergahta koşuluyor ve farklı kategorilerde gerçekleşiyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizatörlüğünde düzenlenen maratona pek çok şirket ve kurum da sponsor oluyor. Dünyada kıtalar arası koşulan tek maraton olma özelliğine sahip İstanbul Maratonu’na her yıl on binlerce kişi katılıyor. 2021’de 7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleşen maraton önümüzdeki yıl mart ayında yeniden yapılacak. İstanbul Maratonu 2022 hakkında bilmeniz gerekenler. 

Olimpiyatlara Hazırlanan Sporcuların Egzersiz Sırlarını Biliyor Muydunuz? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Koşu Sporu ve Maraton Koşusu Arasındaki Fark Nedir?

Sağlıklı bir yaşam için hareket şart! Spor salonlarına ayıracak vakti olmayan pek çok kişi genellikle yürüyüş ve koşu yapmayı tercih ediyor. Araştırmalar, her gün sadece 5 ila 10 dakika orta hızda koşmanın kalp krizi, felç ve diğer yaygın hastalıklar için ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak aynı araştırma, bu faydaların haftada 4 – 5 saatte en üst düzeye çıktığını, yani her gün saatlerce koşmaya gerek olmadığını da belirtiyor. Koşmak etkili bir egzersiz olsa da aşırı koşmak riskler taşır. Haftalık koşu programınızı oluştururken, hedeflerinizi, fiziksel direncinizi ve varsa kronik rahatsızlıklarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Koşu yarışları ise farklı mesafelerde olabilir. 5 km, 8 km, 10 km, 15 km gibi… 

Ancak mesafe 21km ise bu yarı maraton, 42 km ise maraton olur. Maratonlar profesyonel ve yarı profesyonel sporcular için uygundur.

İstanbul Yarı Maratonu Ne Zaman Yapılacak?

Önümüzdeki yıl düzenlenecek olan İstanbul Yarı Maratonu, 27 Mart 2022 tarihinde gerçekleşecek. 21 kilometrelik Tarihi Yarımada parkurunda gerçekleşecek yarışa katılmak isteyenler başvurularını 03.06.2021 – 22.02.2022  tarihleri arasında yapabilecek. 2021 yılında gerçekleşen maraton, 42K, 15K, Paten ve Halk Koşusu kategorilerinde yapılmıştı. 2022 maratonunda da farklı kategorilerin olması bekleniyor. 

Maratona Kimler Katılabilir, Başvuru Şartları Neler?

Maratona hem profesyonel sporcular hem de gönüllü koşucular katılabiliyor. Farklı kategorilerde gerçekleşen maratonda;  42K, 21K, 10K, 15K, paten, halk koşusu ve engelli koşusu gibi farklı kategoriler bulunuyor. Kategorilere göre başvuru şartları değişiklik gösteriyor. 

8K olan Halk Koşusu ve 10K yarışlar için yaş sınırı 16 iken, 21K, 42K ve 15K için yaş sınırı 18.

Halk Koşusuna katılım tamamen ücretsiz. Öte yandan Sivil Toplum Kuruluşlarını desteklemek için yardımseverlik koşusu da yapılıyor. Maraton öncesinde katılımcıların mutlaka muayene olması öneriliyor. Kalp ya da solunum yolu rahatsızlığı olanların ise yarışa katılmaması tavsiye ediliyor. 

2022 yılında gerçekleşmesi planlanan İstanbul Maratonu’na katılım şartlarının başvuru tarihleri başladıktan sonra netleşmesi bekleniyor. 

İlk Kez Maratona Katılacaklara Tavsiyeler

Maraton koşmak yapılacaklar listenizdeyse, yarı maratonlar başlamak için idealdir. 5K ve 10K koşularının ardından, yarı maraton hedefinize ulaşmanız daha kolaydır. Yarı maraton koşmak için sıkı çalışmalı ve belirli bir antrenman programını takip etmelisiniz. İşte ilk kez maratona katılacaklara tavsiyeler: (Kaynak: 1)

  • Bir spor mağazasından koşu ayakkabısı alın: Antrenmanlarınız ve koşularınız için ayağınızın rahat etmesi önemli. Bu nedenle eğer ayakkabınız yoksa ayağınıza uygun bir koşu ayakkabısı almalısınız. 
  • Kendinize bir antrenman programı oluşturun: Uzmanlardan yardım alarak kendinize bir antrenman programı oluşturabilirsiniz. Yaralanmaları önlemek için mesafenizi kademeli olarak artırmanızda yarar var. Öte yandan güç ve dayanıklılık egzersizlerini de ihmal etmemelisiniz. Koşmaya yeni başlıyorsanız koşu/yürüyüş egzersizleri yapmak vücudunuz için daha kolay olabilir.
  • Zaman hedefi belirlemeyin: İlk kez maraton koşacaksanız, bu sizin kendinizi görmeniz için bir fırsattır. Bu sebeple eğer profesyonel değilseniz çok yüksek hedefler belirlemeyin. 
  • Öncesinde küçük bir yarış yapın: Yarış öncesi stresinizi azaltmak için kendi kendinize minik bir yarış yapabilirsiniz. 
  • Konforunuz için kıyafet tercihlerinize dikkat edin: Koşu esnasında rahat olmanız son derece önemli. Bu sebeple iyi nefes almadığından ve sürtünme riskini artırabileceğinden pamuklu giysilerden kaçının. Koşu için özel olarak tasarlanmış giysileri tercih edebilirsiniz. Böylece hem konforlu hissedersiniz hem de performansınız artar.
  • Vücudunuzu dinleyin: Küçük sorunları görmezden gelmeyin. Potansiyel ağrıları erken tespit etmek, uzun süreli problemleri önlemeye yardımcı olabilir. Eğer koşu esnasında kendinizi kötü hissederseniz hemen koşuyu sonlandırın. 
  • Yediklerinize dikkat edin: Unutmayın egzersiz ve beslenme bir bütündür. Egzersizlerden en iyi verimi alabilmeniz için sağlıklı beslenmeniz gerekir. Maraton öncesinde ağır, yağlı gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçınmanız önerilir. 


Maratona Hazırlanırken Nasıl Bir Antrenman Planı Yapmalısınız?

İster 5K, ister 10K isterseniz yarı maratona ya da tam maratona katılıyor olun, tüm bu mesafeleri rahat koşmak için bir antrenman planı yapmanız gerekir. Bu plan kişinin spor geçmişine ve hedefine uygun olarak hazırlanmalıdır. Doğru bir plan sizi hedeflerinize ulaştırabilir. Maratona hazırlanırken, antrenman programına düzenli koşuyu mutlaka eklemelisiniz. Bunun yanı sıra kaslarınızın güçlenmesi için fitness ve zaman zaman da kaslarınızı rahatlatmak için yoga gibi çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Kendinize uygun planı bulmak için bir uzmandan destek alabilirsiniz.  (Kaynak: 2) 

İstanbul’un En İyi 10 Koşu Parkuru konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı