Akgünlük Ekstresi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Dilimizde Akgünlük olarak anılan bitkinin bilimsel adı Boswellia Serrata olup dünyada Boswellia, Indian Frankincense ya da Indian Olibanum isimleriyle bilinir. Boswellia Serrata aslında Boswellia’nın bir türüdür. Geçmiş zamanlardan bugüne kadar çok çeşitli topluluklar tarafından kullanılan Akgünlük ekstresi, tıbbi ve aromatik bitki sınıfında yer almaktadır.

Akgünlük, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ya özgü Boswellia Serrata ağacından elde edilir. Küçük ağaç ya da çalı bitkisi şeklinde olup kuru ve tepelik bölgelerde yetişir. Indian Frankincense olarak anılmasının nedeni, en iyi bilinen türünün Hindistan’da yetişen Boswellia Serrata ağacından toplanıyor oluşudur.

Boswellia adı bitkiye, Edinburgh Kraliyet Doktorlar Koleji üyesi ünlü biyolog John Boswell’e ithafen verilmiştir. Serrata kelimesi ise bitkinin yapraklarını da tanımlayan testere dişli yaprak anlamına gelen serrate teriminden gelmektedir.

Boswellia Serrata, beta boswellic asit, asetil-beta -boswellic asit, 11-keto-β-boswellic asit ve asetil-11-keto-β-boswellic asit dâhil olmak üzere çeşitli boswellic asit türevleri içerir.

Kollajen Nedir? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Akgünlük Bitkisi Nerelerde Kullanılır?

Akgünlük, Boswellia ağacından elde edilen reçine olarak tanımlanır. Akgünlük reçinesi zengin bir kokuya ve tada sahiptir. Eklem sağlığı gibi tıbbi amaçla kullanımı yaygındır. Frankincense reçinesi, başta Hindistan’da 5000 yıllık geleneksel Ayurvedik tıbbın (alternatif tıp sistemi) önemli bileşenlerinden biri olmuştur. Afrika ve diğer Asya ülkelerinde de geleneksel tıp alanında kullanılır. İnsan tıbbının yanı sıra veteriner tıbbında da kendine yer bulmuş önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir.

Oldukça hoş bir kokuya sahip olan Akgünlük bitkisi, tıbbi kullanımının yanı sıra aromatik kullanım imkânı da sunmaktadır. Geçmiş yıllarda başta dini ritüeller olmak üzere, dinginleştirici ve sakinleştirici etkisiyle çeşitli tören ve ruhsal ritüellerde tütsü olarak kullanılmıştır. Bugün de dünyanın her yerinde frankincense reçine tütsü, ülkemizde de buhur tütsü olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Akgünlük ekstresi nasıl kullanılır?

Akgünlüğün Boswellia Serrata ağacından elde edilen bir reçine olduğunu söylemiştik. Farklı kullanım alanlarına sahip olan bu bitki, öz yani ekstre formunda tüketilir. Ülkemizde gıda takviyesi olarak kullanılır.

Akgünlük ekstresi farklı şekillerde sunulmuş olup ağız yoluyla alınır. Bir gıda takviyesi olduğu bilinmelidir. Doktor reçetesi veya eczacı önerisiyle kullanılabilir. Vellajen; Tip 2 Kollajen ve birçok bileşenin yanında Boswellia Serrata yani Akgünlük Ekstresi de içerir.

Kollajen Üretimini Destekleyen Gıdalar hakkında oluşturduğumuz içeriğe bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 
 
Kaynak

https://en.wikipedia.org/wiki/Boswellia_serrata

https://antropocene.it/2020/07/02/boswellia-frereana/

https://www.herbco.com/c-160-boswellia-serrata.aspx

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-63/boswellia-serrata

https://www.healthline.com/health/boswellia

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/boswellia

Önerilen Yazılar

Yorum Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yukarı