Bromelain; ananas bitkisinden elde edilen protein sindirici bir enzim karışımıdır. Ananas ekstresi veya ananas özü olarak da adlandırılan bromelain enziminin ana bileşeni, sülfidril proteolitik fraksiyonudur. Yani, protein parçalamaya yardımcı olan enzimlerin küçük bir parçasıdır.
Bromelain en çok ananasta bulunur. Ananasın gövdesinde, suyunda ve meyvesinde yer alan bu enzim, asıl olarak bitkinin sap kısmından elde edilir.
Bromelain enziminin ilk izolasyonu, Venezüellalı kimyager Vicente Marcano tarafından 1891 yılında ananasın fermente edilmesiyle kaydedildi. 1892 yılında, Russell Henry Chittenden konuyu daha detaylı araştırarak keşfedilen enzime bromelain ismini verdi. Daha sonra bromelain terimi tüm bilim dünyası ve kamuoyuna tanıtıldı.
Bu gelişmenin ardından Bromeliaceae bitki ailesinin herhangi bir üyesine ait olan proetazlar (protein sindiren enzimler) için bromelain ismi kullanılmaya başlandı.
Tayland veya Malezya gibi yoğun olarak ananas yetiştirilen ülkelerde üretilen bromelain, meyve suyu veya başka amaçlar sebebiyle işlenen ananastan geriye kalan kabuk, gövde ve yaprak gibi kısımlardan elde edilir. Ananasın bir dizi işlemlerden geçirilen bu kısımları, en son beyaz ile ten rengi arası bir toz haline getirilerek gıda ve kozmetik gibi çeşitli sektörlerde kullanılır.
Kireçlenme Nedir? Kimlerde Görülür ve Ne Zaman Ortaya Çıkar? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, Bromelain Nedir? Bromelain’i Hayatımıza Nasıl Dahil Edebiliriz? içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Bromelain Nerelerde Kullanılır?
Bromelain enziminin daha çok gıda sektöründe tercih edildiği düşünülse de aslında kullanım alanı oldukça geniştir. Kozmetik sektöründe cilt maskeleri veya yüz temizleyicilerin üretiminde sıklıkla bromelain enziminin kullanıldığı görülmektedir. Bununla birlikte, farklı sağlık yararları için bromelain içeren takviye edici gıdalar bulunmaktadır.
Haydi, bromelainin hangi alanlarda kullanıldığını daha detaylı inceleyelim:
Gıda
Bromelain, ananasın içinde bolca bulunan ve vücuttaki proteinleri parçalama özelliğine sahip olan bir enzimdir. Bromelainin protein zincirlerini parçalama kabiliyeti, onun et yumuşatmak amacıyla kullanılmasını sağlamıştır.
Et yumuşatmak için kullanılan bromelain enzimi, öncelikle çeşitli işlemlerden geçirilerek toz haline getirilir. Ardından pişmemiş etin üzerine doğrudan serpilerek kullanılır. Bununla birlikte, pişmiş veya konserve edilmiş ananasın, eti yumuşatıcı özelliği yoktur.
Bromelain ile papaya meyvesinin içinde bulunan papain enzimi de aynı amaçla sıklıkla tercih edilmektedir.
Kozmetik
Birçok bitki özünün kullanıldığı kozmetik sektöründe, bromelain enziminden de faydalanılmaktadır. Bromelain enzimi kozmetik sektöründe en çok yüz maskeleri ve yüz temizleyici ürünlerin üretiminde kullanılır.
Hyaluronik Asit Nedir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Gıda Takviyesi
Ananas ve içerdiği bromelain enzimi, çok uzun yıllar Güney ve Orta Amerika yerlileri tarafından tıbbi bir bitki olarak kullanılmıştır. Özellikle Bromelain Forte ve Solgar Bromelain gibi takvice ilaçları bunlara örnektir.
Bromelain enzimi çeşitli rahatsızlık durumlarında, etkileri henüz bilimsel olarak kanıtlamamış olsa da on yıllardır insanlar tarafından kullanılmaktadır.