Bromelain; ananas bitkisinden elde edilen protein sindirici bir enzim karışımıdır. Ananas ekstresi veya ananas özü olarak da adlandırılan bromelain enziminin ana bileşeni, sülfidril proteolitik fraksiyonudur. Yani, protein parçalamaya yardımcı olan enzimlerin küçük bir parçasıdır.
Bromelain en çok ananasta bulunur. Ananasın gövdesinde, suyunda ve meyvesinde yer alan bu enzim, asıl olarak bitkinin sap kısmından elde edilir.
Bromelain enziminin ilk izolasyonu, Venezüellalı kimyager Vicente Marcano tarafından 1891 yılında ananasın fermente edilmesiyle kaydedildi. 1892 yılında, Russell Henry Chittenden konuyu daha detaylı araştırarak keşfedilen enzime bromelain ismini verdi. Daha sonra bromelain terimi tüm bilim dünyası ve kamuoyuna tanıtıldı.
Bu gelişmenin ardından Bromeliaceae bitki ailesinin herhangi bir üyesine ait olan proetazlar (protein sindiren enzimler) için bromelain ismi kullanılmaya başlandı.
Tayland veya Malezya gibi yoğun olarak ananas yetiştirilen ülkelerde üretilen bromelain, meyve suyu veya başka amaçlar sebebiyle işlenen ananastan geriye kalan kabuk, gövde ve yaprak gibi kısımlardan elde edilir. Ananasın bir dizi işlemlerden geçirilen bu kısımları, en son beyaz ile ten rengi arası bir toz haline getirilerek gıda ve kozmetik gibi çeşitli sektörlerde kullanılır.
Kireçlenme Nedir? Kimlerde Görülür ve Ne Zaman Ortaya Çıkar? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, Bromelain Nedir? Bromelain’i Hayatımıza Nasıl Dahil Edebiliriz? içeriğimize de göz atabilirsiniz.