Günümüzde tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelerle birlikte, birçok hastalığın erken ve etkili bir biçimde tedavileri yapılabiliyor. Yine de yaş ilerledikçe, kas-iskelet sistemi kaynaklı ağrılar, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Yaşlılarda eklem rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde birtakım sorunlarla karşılaşılır, çünkü bu hastalıkların başlangıç nedeni sadece eklemlere bağlı olmayabilir, tanı sürecinde çoğu zaman en az bir sistemik hastalıkla daha karşılaşılır. Diz kireçlenmesi ve eklem rahatsızlıkları da bu hastalıkların başında gelir. Yaşlılarda semptom ve bulgular kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İlaç tedavisi, fiziksel tedaviler bu süreçte tedavi için kullanılan seçeneklerdir. Peki yaşlılarda diz kireçlenmesi ve eklem rahatsızlıkları nedir, nasıl ortaya çıkar?
Diz Ağrısı: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yaşlılarda Diz Kireçlenmesi ve Eklem Ağrısı Nedir?
İlerleyen yaşlarda sık görülen diz kireçlenmesi ve eklem ağrısının birkaç önemli nedeni bulunur. Öncelikle diz kireçlenmesini açıklayalım. Osteoartrit yani kireçlenme, eklemlerin yaşlanmaya bağlı olarak yıpranması olarak tanımlanabilir. Kireçlenme ilk olarak kıkırdaktan başlar. Devamında ise kıkırdak altındaki kemiği, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki bağları ciddi oranda etkiler. Aynı zamanda ağrıdan dolayı aktif hareket ettirilemeyen kaslarda incelmeler ve sertleşmeler meydana gelir. Diz, vücudun en fazla ağırlık taşıyan kısmıdır. Dolayısıyla kireçlenmeden en fazla etkilenen eklemlerden biri olarak kabul edilir. Diz kireçlenmesi yaşlı nüfusta sıklıkla görülür. Hastalıktan şikâyet eden kişilerde genellikle kilo problemi de görülmektedir.
Yaşlı nüfusta görülen eklem ağrıları da yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır. İlerleyen yaşla beraber ortaya çıkmaya başlayan eklem ağrıları, genellikle eklem sıvısının azalması veya kıkırdak dokunun gücünü kaybetmesinden kaynaklanır. Obezite, ciddi yaralanmalar, belirli hastalıklar ve yoğun spor rutini, eklemlerin zarar görmesine ve buna ek olarak da ağrı oluşumuna neden olabilir. Günlük aktivitelerde vücut ihtiyacı olan dengeyi eklemler aracılığıyla sağlar. Eklemlerde gerçekleşen ağrılar hem günlük hayatı hem de iş yaşamını doğrudan etkiler. Nedeni her ne olursa olsun, eklemlerde hissedilen ağrılar yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği için ağrıların tedavi edilmesi gereklidir.
Yaşlılarda Neden Sık Görülür?
İlerleyen yaşa bağlı olarak bireylerde kireçlenme ve eklem ağrıları görülme riski artış gösterir. Günümüzde yaşlıların en çok şikâyet ettiği rahatsızlık olan diz kireçlenmesi, hastanın merdiven çıkmasını, oturup kalkmasını büyük oranda engellemektedir. Diz ekleminin yaşa bağlı olarak hasar görmesi, eklemi yıpratacak faaliyetlerde bulunulması, kireçlenmenin temel nedenleri arasındadır.
Kireçlenme Nedir? Kimlerde Görülür ve Ne Zaman Ortaya Çıkar? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yaşlılarda Diz Kireçlenmesine ve Eklem Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yaşlılarda sık görülen bu iki rahatsızlığın tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Tedavi yöntemleri, hastanın yaşına, beklentisine, şikâyetlerinin ciddiyetine, kireçlenmenin ve ağrının nedenine göre değişiklik gösterebilir. Hastanın yaşı da tedavi sürecinde oldukça önemli bir etken olduğu için bu duruma uygun bir tedavi izlenmelidir. Hasta eğer kilolu ise, tedavinin ilk aşamasında kilo vermesi tavsiye edilir. Aynı zamanda ağır işlerden uzaklaşması, merdiven ya da yokuş inip-çıkmaması tedavi sürecini kolaylaştırır. Ağrı kesici ilaçların kullanımı, buz tedavisi uygulamaları, diz içine ilaç uygulamaları da uygulanabilecek diğer yöntemlerdir. Kemik, kas, tendon ve kıkırdaklar kollajen, kalsiyum ve hyalüronik asit gibi temel maddelere ihtiyaç duyar. Yaşlanmaya bağlı olarak vücuttaki kollajen gibi bazı proteinlerin üretimi azalır. Diz kireçlenmesi ve eklem ağrılarının tedavisinde ileri seviyelerde cerrahi işlem gerekebilir ancak erken dönemlerde belirli egzersizler ve doğru beslenme ile hastalığın seyri kontrol altına alınabilir.
Vellajen Tablet ürünümüz hakkında detaylı bilgiye bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.