Günümüzde, özellikle metropollerde yaşayan insanlar için hayat son derece stresli. Günlük koşuşturmaların yanı sıra kişisel ve toplumsal sorunlar da stresin en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Stresin pek çok sağlık sorununa yol açtığı biliniyor. Stresli olduğunuz durumlarda sinir sisteminiz; adrenalin, noradrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgılayarak vücudunuzu uyarıyor. Bu hormonların salgılanması ise uzun vadede kronik hastalıklara sebep olabiliyor.
Öte yandan stres, zihinsel sağlığı da olumsuz etkiliyor. Yoğun stres, kaygı bozukluğu başta olmak üzere birçok mental probleme davetiye çıkarabiliyor. Bu yüzden stres seviyesini azaltmak gerekiyor. Bunun için ise pek çok yol bulunuyor. Uzmanlar stresle başa çıkmak ve sağlıklı bir psikoloji için, sağlıklı beslenme, spor, meditasyon gibi kavramlara ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiriyor. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlık için düzenli beslenme ve fiziksel aktivite şart. Peki, fiziksel aktivitenin psikolojimiz üzerindeki etkileri neler?
Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı Eklem Sağlığını Nasıl Etkiliyor? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Psikolojik Durum Neden Önemlidir?
Fiziksel aktivitenin psikoloji üzerindeki etkilerini anlayabilmek için öncelikle, zihinsel sağlığın neden bu kadar önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Ruh sağlığınızın hayatınızı ne kadar etkilediğini tam olarak anlamak, egzersizden fayda sağlamaya çalışırken motivasyonel bir faktör olabilir.
Psychology Today, sağlıklı bir zihnin varlığının insanların yaşam deneyimlerini anlamalarına, duygularıyla iletişim halinde kalmalarına ve daha pek çok şeye olanak sağladığını açıklıyor. Yüksek kaliteli zihinsel sağlık, olayları net bir şekilde anlamlandırabilmenize ve daha üretken olmanıza olanak sağlayabilir. Zihinsel olarak sağlıklı bir birey olmak, kendiniz hakkında nasıl hissettiğinizi, başkalarıyla nasıl etkileşim kurduğunuzu ve çok daha fazlasını etkiler.
Fiziksel Olarak Aktif Olmak Psikolojiyi Nasıl Etkiler?
Fiziksel olarak aktif olmanın sağlık için birçok faydası bulunuyor. Düzenli olarak egzersiz yapmak diyabet, kalp, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabiliyor. Ancak bunun dışında aktif bir yaşam; mutluluk hormonları olarak bilinen dopamin, serotonin, oksitosin ve endorfinin salgılanmasına da yardımcı olabiliyor. Bu hormonlar kendinizi daha iyi hissetmenize, daha iyi uyumanıza ve konsantrasyonun artmasına destek olabiliyor.
Fiziksel olarak aktif olmak için, spor salonunda saatler harcamanız ya da maraton koşmanız gerekmiyor. Fiziksel gücünüze, vaktinize ve ilgi alanlarınıza göre bir aktivite seçebilirsiniz.
Fiziksel olarak aktif olmak, vücudunuzu hareket ettirmek ve kaslarınızı çalıştırmak anlamına gelir: örneğin, yürüyerek, koşarak, dans ederek, yüzerek, yoga yaparak veya ev ve bahçe işleri ile uğraşarak fiziksel olarak aktif olabilirsiniz.
Ünlü tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan ve ABD’de 1,2 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre egzersiz yapan kişilerin, egzersiz yapmayan kişilere kıyasla daha fazla gün iyi hissettiklerini ortaya koymuştur.
Çalışma, çocuk bakımı, ev işleri, çim biçme ile balık tutmak, bisiklete binmek, spor salonuna gitmekten koşu ve kayak yapmaya kadar her türlü fiziksel aktiviteyi içeriyordu.
Katılımcılardan son 30 gün içinde kaç gün stres, depresyon ve duygusal sorunlara dayanarak ruh sağlıklarını ‘iyi değil’ olarak değerlendirdiklerini öğrenmek için kaydetmeleri istendi. Ayrıca, son 30 gün içinde normal işlerinin dışında ne sıklıkta egzersiz yaptıkları ve bu egzersizi haftada veya ayda kaç kez ve ne kadar süreyle yaptıkları soruldu. Ortalama olarak, katılımcılar her ay 3,4 gün kötü hissettiklerini bildirdiler. Egzersiz yapmadığını bildiren kişilerle karşılaştırıldığında, egzersiz yapan insanlar her ay 1,5 gün daha az kötü ruh sağlığı günü geçirdiğini bildirdi.
Araştırmada ev işlerine katılmak bile iyi ruh sağlığında artışa neden oldu. Her türlü egzersiz, ruh sağlığında iyileşme ile sonuçlansa da tüm katılımcılar için en güçlü etkilerin takım sporları, bisiklet, aerobik ve spor salonu egzersizi ile elde edildiği görüldü.
Fiziksel Aktivitenin Psikoloji Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Düzenli olarak egzersiz yapan insanlar gün boyunca daha enerjik hissederler, geceleri daha iyi uyurlar, kendileri ve yaşamları hakkında daha rahat ve pozitif hissederler. Fiziksel aktivite aynı zamanda birçok yaygın zihinsel sağlık sorunu için güçlü bir tedavi aracı olarak görülür.
Düzenli egzersizin depresyon, anksiyete ve DEHB (Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) üzerinde son derece olumlu bir etkisi olabilir. (Kaynak: 1 ) Ayrıca stresi azaltır, hafızayı geliştirir, daha iyi uyumanıza yardımcı olur ve genel ruh halinizi iyileştirir. Araştırmalar, az miktarda egzersizin gerçek bir fark yaratabileceğini gösteriyor. Yaşınız veya zindelik seviyeniz ne olursa olsun, zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak, enerjinizi ve bakış açınızı iyileştirmek ve hayattan daha fazlasını almak için egzersizi güçlü bir araç olarak kullanmayı öğrenebilirsiniz.
Fiziksel aktivitenin mental sağlık üzerindeki diğer etkileri şöyle sıralanabilir:
Hafızayı Geliştirir ve Odaklanmayı Kolaylaştırır
Fiziksel olarak aktif olmak endorfin salınımını artırır. Bu da kendinizi daha iyi hissetmenize ve daha rahat konsantre olmanıza yardımcı olur. Egzersiz ayrıca yeni beyin hücrelerinin büyümesini uyarır ve bu da beyin hücrelerinde yaşa bağlı düşüşün önlenmesine yardımcı olur.
Özgüveni Artırır
Düzenli aktivite zihninize, bedeninize ve ruhunuza yapılan bir yatırımdır. Alışkanlık haline geldiğinde, öz değer duygunuzu geliştirebilir ve kendinizi güçlü hissetmenizi sağlayabilir. Görünüşünüz hakkında daha iyi hissedersiniz. Öte yandan egzersiz hedeflerinizi tamamladığınızda ortaya çıkan başarı duygusu kendinize güveninizi pekiştirir.
Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olabilir
Sabah veya öğleden sonra yapacağınız kısa süreli egzersizler bile uykunuzu düzenlemenize yardımcı olabilir. Egzersiz beden sağlığınızı iyileştireceği için uyku kalitesinin de artmasına yardımcı olur. Sabah saatleri için oluşturduğunuz egzersiz rutini, daha erken kalkıp güne daha erken başlamak konusunda da motive edici olabilir. Geceleri egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız, yoga veya meditasyon gibi rahatlatıcı egzersizlere bir şans verebilirsiniz.
Daha Enerjik Hissedersiniz
Kalp atış hızınızı haftada birkaç kez artırmak, size daha fazla hareket etme olanağı sağlayabilir. Günde sadece birkaç dakikalık egzersizle başlayabilir ve kendinizi daha enerjik hissettikçe egzersiz sürenizi artırabilirsiniz. Ancak hatırlatalım, kronik bir hastalığınız varsa egzersiz planı oluşturmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Stres Seviyeniz Azalır
Fiziksel aktivitenin bir başka faydası da stres seviyesini azaltmasıdır. Kalp atış hızınızı artırmak, norepinefrin gibi nörohormonların üretimini uyararak stresin neden olduğu beyin hasarını tersine çevirebilir, bu da yalnızca biliş ve ruh halini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda stresli olaylarla bulanıklaşan düşünceyi de geliştirir. Egzersiz aynı zamanda vücudun merkezi ve sempatik sinir sistemlerini birbirleriyle iletişim kurmaya zorlayarak vücudun genel olarak strese tepki verme yeteneğini geliştirir. (Kaynak: 2)
Kollajen Nedir? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(18)30227-X/fulltext
https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/physical-activity-and-mental-health
https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/the-mental-health-benefits-of-exercise.htm
https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pa-health/index.htm